Stadsparken: goed voor de gezondheid van omwonenden

#Raad023 De gemeente #Haarlem heeft plannen om de komende 4 jaar zoveel mogelijk te bouwen. Voor groenvoorzieningen is amper plaats. Er wordt gebouwd tot aan straatkant of snelweg. Bij de Schipholweg is het resultaat al goed te zien. De gevolgen voor de leefbaarheid in Haarlem zijn desastreus…

Een beroerte is nog altijd één van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. Jaarlijks krijgen ongeveer 30.000 mensen een beroerte, terwijl rond de 120.000 mensen met de gevolgen ervan leven. Blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen, zoals fijnstof, kunnen het risico op een beroerte vergroten. Maar onderzoekers hebben nu ook ontdekt wat de kans flink kan terugdringen, namelijk: wonen naast een stadspark.

Mensen die naast groene gebieden wonen, lopen maar liefst 16 procent minder risico op een beroerte. Meer natuur in de buurt is dus gunstig voor de gezondheid. Volgens de onderzoekers kan dit meerdere redenen hebben. Zo werken groene gebieden en stadsparken bijvoorbeeld stressverminderend. Bovendien wordt je er ook fysiek actiever door – je onderneemt bijvoorbeeld eerder een wandelingetje. Daarnaast heb je in een park ook vaker sociaal contact. Allemaal zaken die gunstig zijn voor je gezondheid en mogelijk ook het risico op een beroerte kunnen terugdringen.

Helaas is deze kennis nog niet doorgedrongen tot het Haarlems gemeentebestuur, ofwel men zwicht onder de druk van de Metropoolregio Amsterdam die verwacht dat Haarlem binnen 3 jaar 10.000 woningen bouwt. Dat de stad zijn grenzen kent en bouwen samen moet gaan met groenontwikkeling en verbeterde infrastructuur wordt niet of veel te weinig onderkend. Men doet alleen aan symptoombestrijding en is kortzichtig bezig de woningbouwbelofte aan de kiezer uit te voeren. Voor de toekomstige consequenties is men blind.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

TU Delft en de relatie tussen bomen en wegen

Volgens de TU Delft zijn bomen en wegen al eeuwenlang onlosmakelijk en op allerlei manieren met elkaar verbonden. Bomenlanen zijn overal te vinden en geven stad en landschap structuur als groene corridors.
Binnenkort verschijnt er een (open access) boek Bomenlanen dat gaat over de aspecten van deze samenhang.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Teloorgang van kostbare groen in Haarlem!

Jacht op vogels aan het begin van het broedseizoen…. én een nieuw luxe villawijk in aanbouw. Al het verkeer zal over een smal weggetje dienen te gaan; daar waar ook druk recreatief gebruik van gemaakt wordt….
LIJST 14 wil dit absuluut in de toekomst kunnen voorkomen!

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Jacht in de Verenigde Polders

De afgelopen jaren heb ik diverse malen fracties in de raad over hierover benaderd.
Een jaar geleden ben ik op onderzoek gegaan wie de vergunningen hiervoor heeft afgegeven. De gemeente geeft de jachtvergunningen maar gaat weer niet over dit gebied. Ik heb een opname van een uur met een handhaver van de Provincie Noord-Holland die het amper kon uitleggen. Iedereen houdt elkaar de hand boven het hoofd.
Flora en Fauna beheer (provincie) geeft de vergunningen af aan sportjagers om ze tevreden te houden onder het mom van veiligheid vliegverkeer Schiphol…
De zaak stink al jaren. En de boer verdient er ook nog eens aan! LIJST 14 wil (samen met andere partijen) een einde maken aan deze jachtpraktijken.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Verstedelijking in beeld

Een kort verslag over de bebouwing in de binnenstad. Stedelijke verdichting is een verstikking van de stad en dient een halt toegeroepen te worden!

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Pieter Vonck bij H105RTV

Pieter Vonck van Heel Haarlem Groen, Eric Geels van Samen Sterk Heemstede en Leonard Heukels van Liberaal Bloemendaal tijdens een Haarlem Vandaag verkiezingsspecial met elkaar in gesprek in de radiostudio.
Hoe kom je als lokale partij -met een minimaal budget- boven de groots opgezette verkiezingscampagnes uit van de landelijke partijen?
En waarom is het stemmen op een lokale partij volgens de partijleiders zo belangrijk voor hun gemeente?

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Kaalslag Willem van Ospark

Onnodige kap, wederom, van monumentale 50 jaar oude bomen. Een kaalslag ten gunste van nieuwbouw. Stichting Sint Jacob bouwt het Hof van Jacob, echter ten koste van een deel van het voormalige Willem van Ospark.
Hiermee is een derde van het Willem van Ospark tegen de vlakte gegaan!
Alternatieve oplossingen werden met vage argumenten van tafel geveegd.
Dit moet STOPPEN!
Bepaal, bescherm, behoud het schaarse groen dat Haarlem nog heeft.
Stem LIJST 14 voor Heel Haarlem Groen!

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Kies Klimaat

LIJST 14 Heel Haarlem Groen, zat de afgelopen 4 jaar niet in de raad maar heeft met terugwerkende kracht gestemd op alle klimaat gerelateerde moties. Daaruit blijkt dat wij tot de meest klimaatvriendelijke partijen behoren.
https://haarlem.kiesklimaat.nl/a/873

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen