#Raad023 De gemeente #Haarlem heeft plannen om de komende 4 jaar zoveel mogelijk te bouwen. Voor groenvoorzieningen is amper plaats. Er wordt gebouwd tot aan straatkant of snelweg. Bij de Schipholweg is het resultaat al goed te zien. De gevolgen voor de leefbaarheid in Haarlem zijn desastreus…
Een beroerte is nog altijd één van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. Jaarlijks krijgen ongeveer 30.000 mensen een beroerte, terwijl rond de 120.000 mensen met de gevolgen ervan leven. Blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen, zoals fijnstof, kunnen het risico op een beroerte vergroten. Maar onderzoekers hebben nu ook ontdekt wat de kans flink kan terugdringen, namelijk: wonen naast een stadspark.
Mensen die naast groene gebieden wonen, lopen maar liefst 16 procent minder risico op een beroerte. Meer natuur in de buurt is dus gunstig voor de gezondheid. Volgens de onderzoekers kan dit meerdere redenen hebben. Zo werken groene gebieden en stadsparken bijvoorbeeld stressverminderend. Bovendien wordt je er ook fysiek actiever door – je onderneemt bijvoorbeeld eerder een wandelingetje. Daarnaast heb je in een park ook vaker sociaal contact. Allemaal zaken die gunstig zijn voor je gezondheid en mogelijk ook het risico op een beroerte kunnen terugdringen.
Helaas is deze kennis nog niet doorgedrongen tot het Haarlems gemeentebestuur, ofwel men zwicht onder de druk van de Metropoolregio Amsterdam die verwacht dat Haarlem binnen 3 jaar 10.000 woningen bouwt. Dat de stad zijn grenzen kent en bouwen samen moet gaan met groenontwikkeling en verbeterde infrastructuur wordt niet of veel te weinig onderkend. Men doet alleen aan symptoombestrijding en is kortzichtig bezig de woningbouwbelofte aan de kiezer uit te voeren. Voor de toekomstige consequenties is men blind.