Interview Pieter Vonck

Vertel eens iets over jezelf: naam, leeftijd, waar woon je en met wie en wat betekent Haarlem voor jou?

Ik ben Pieter Vonck (65) en een geboren en getogen Haarlemmer. De rijkdom aan cultuur en het sfeervolle  historisch centrum met de duinen en de zee in de nabijheid zijn voor mij onmisbaar geworden. De verdichting en de nonchalance waarmee soms met de stad wordt omgegaan baren mij wel veel zorgen. Waar het kan probeer ik de stad en het groen in de stad te beschermen. Door mijn actie om het Houtmanpad te vrijwaren van asfaltering heb ik enige naamsbekendheid gekregen. Met succes voerde ik strijd tot aan de Raad van State. Ook de dreigende kap van 88 bomen op de Westergracht kon ik samen met De Haarlemse Bomenridders voorkomen.
Beroepsmatig ben ik filmmaker/editor en heb ik jarenlang honderden programma’s en documentaires gemonteerd voor de Nederlandse omroepen. Van ‘Man bijt Hond’ tot ‘ Intensive Care’ en ‘Lopende Zaken’ tot ‘De Geschiedenis van de Nederlandse Popmuziek’. Nederland ken ik goed door mijn vele fietstochten maar een completere, intieme stad zoals Haarlem ben ik nog niet tegengekomen.

Waar ligt – naast in de politiek – nog meer je passie (heb je een mooie hobby bijvoorbeeld)?

Naast mijn politieke bemoeienissen ben ik een enthousiast roeier op Roeivereniging ‘Het Spaarne’ en een lange afstandsfietser, de meeste cols in Frankrijk heb ik wel beklommen.
Met regelmaat coach ik wedstrijdroeiploegen. Ik woon zeer gelukkig in één van de prachtigste straatjes van Haarlem, in een rijksmonument ontworpen door de architect J.B van Loghem (Haarlem 1881-1940). Hij was een socialist wat onder meer tot uiting kwam in zijn ontwerpen van tuindorpen. Dat komt mooi uit want tuinieren is voor mij een aangename bezigheid om te ontspannen.
’s Avonds luister ik graag naar jazz en zodra het kan bezoek ik  graag een concert. Een groter plezier dan samen met een goede vriend een kopje koffie drinken op één van de terrasjes op de Botermarkt, kun je mij niet doen.

Hele dierbare ervaringen deed ik op in Kenia waar ik een reportage maakte over diverse projecten in de gezondheidszorg, gefinancierd door een Zweedse rozenkweker met zijn Nederlandse vrouw, een tropenarts. Het plezier en de onderlinge saamhorigheid van de bevolking, ondanks het loodzware, eenvoudige leven middenin de natuur, was verbluffend. Gelukkig zijn met niets…, daar kunnen wij wat van leren. Maar ook een reis door Brazilië en een maand in Los Angeles, werkend aan een tv productie zijn mooie herinneringen. En niet te vergeten! Het passeren van de finishlijn tijdens mijn deelname aan de Elfstedentocht in 1985.

Stel, jullie partij is straks de grootste, wat gaan jullie als eerste aanpakken?

Onze grootste prioriteit is het behoud van het bestaande groen in Haarlem, dat zullen we zeker met energie aanpakken. De integratie van nieuw groen in bouwplannen willen wij ook stimuleren. Niet elke vierkante meter hoeft te worden volgebouwd. Maar ook de betrokkenheid van de bevolking met het ontwikkelen van toekomstplannen, moet enorm verbeterd worden. Nog steeds stelt participatie niet veel voor… De ontwikkeling van de stad moet door de burgers zelf bepaald worden en niet vanuit een ondemocratisch platform als de MRA (Metropool Regio Amsterdam). Het in stand houden van de oude stad met zijn historisch erfgoed, dat wat Haarlem zo aantrekkelijk maakt, zien wij als essentieel voor de beleving van de stad. Afbraak en verloedering moeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Hoogbouw in de stad moet boven de 5 verdiepingen in het oude centrum niet mogelijk zijn. Een Manhattan aan het Spaarne moet voorkomen worden, de menselijke maat staat voorop.

Wat wordt de grootste uitdaging van deze gemeente?

De grootste uitdaging van de gemeente is om alle Haarlemmers tevreden te houden, de grenzen van de mogelijkheden en groei zijn binnen Haarlem wel bereikt. De behoefte aan een groter aantal nieuwe woningen botst met de behoefte om de historische waarde van de stad te behouden. Ook het oplossen van infrastructurele problemen is een uitdaging binnen de beperkte ruimte, los van de enorm hoge kosten. Verduurzamen is een prioriteit maar niet ten koste van alles. Haarlemmers met een kleine portemonnee moeten hier niet de dupe van worden. Duurzame dagdromen zijn mooi maar realiteitszin is belangrijk! Wegen de kosten op tegen de baten? Van het gas af is alleen zinvol met goede en betaalbare alternatieven voor de lange termijn. De stad en inwoners moeten hier niet onder lijden.

Waarom moeten kiezers op jullie partij stemmen?

Kiezers die de stad op haar authentieke waarde weten te schatten en zich zorgen maken over de overgebleven bomen en restje natuur zouden zeker op ons moeten stemmen want wij zullen daar garant voor staan. Ook het historische erfgoed en de culturele sector willen wij speciale aandacht geven en waar mogelijk steunen. Haarlem mag ook weer een echte jazzstad worden met een sfeervol jazzpodium waar muziek van hoog niveau te beluisteren valt, die wordt momenteel echt gemist.

Als kiezers over een jaar terugkijken, verzeker ik dat…

Als Heel Haarlem Groen het voor het zeggen krijgt verzeker ik dat de inspraak en participatie over een jaar verbeterd is en er geen boom zonder zeer dwingende noodzaak meer wordt gekapt. Ook bestuurlijk zal de transparantie enorm zijn toegenomen, raadsleden krijgen dan alle stukken die zij voor een goede besluitvorming nodig hebben, iets wat momenteel vaak niet het geval is. Heel Haarlem kan niet zonder ons!